“Zelfs een laken over mijn teen doet pijn”.
Het is een veel gehoorde klacht van cliënten. Zo op het eerste oog zie je niet zoveel aan de teennagel en toch zorgt hij voor slapeloze nachten. Vaak is eelt in de nagelwal de oorzaak van verhoogde druk. Die verhoogde druk kan komen doordat je iets naar “binnen” loopt. Dat komt vaak voor bij mensen met platvoeten. Er komt dan meer druk op de buitenkant van je grote teen. Verhoogde druk lost het lichaam vaak op met de vorming van eelt en ja, ook in de nagelwal. Als eelt maar lekker lang blijft zitten zorgt verhoogde druk ervoor dat eelt zeer compact wordt. Zo ontstaat heel langzaam je pijnlijke teennagel.
Als je zover bent dat een laken over je teen al pijnklachten veroorzaakt, dan zit er maar één ding op. Dat is een bezoek aan de medisch pedicure. Het eelt uit de nagelwal moet verwijderd worden en dat is een heel precies klusje. Ik wil namelijk voorkomen dat er wondjes komen. Er zijn lotions beschikbaar die eelt verweken en daar maak ik dankbaar gebruik van bij het verwijderen van eelt in de nagelwal. Met een speciaal haakje maak ik heel voorzichtig de nagelwal schoon. Soms is het nog nodig om de teennagel iets dunner te maken met speciale frees. Over het algemeen zijn cliënten direct na de behandeling van de drukpijn af. Je kunt soms nog wel last hebben van napijn, doordat je bijvoorbeeld tegen een ontsteking aan hebt gezeten. Als je verder goed gezond bent is na een dag of twee ook deze pijn verdwenen.
Is daarmee voor eens en altijd de klacht verholpen? Helaas, dat is niet het geval. Als je niets doet aan de oorzaak van de verhoogde druk dan gaat het lichaam weer hard aan het werk om eelt aan te maken. Ik ga in een behandeling dus ook altijd op zoek naar de oorzaak van de klacht. Heb je bijvoorbeeld platvoeten, dan kan een zooltje helpen om je voetstand iets te corrigeren. Soms zijn te krappe schoenen de oorzaak van de pijnklachten. Dan moet je misschien die mooie spitse schoenen toch even in de kast laten staan. Regelmatige voetzorg doet ook wonderen.
Na zes weken laat ik mensen terugkomen voor een vervolgbehandeling van de teen. Meestal is er dan nog geen sprake van een pijnlijke teennagel, maar je ziet toch al weer de eerste tekenen van de aanmaak van nieuw eelt. Over het algemeen laat zich dat nu makkelijk verwijderen. Het is niet meer zo hard. Een pijnlijke teennagel wordt als heel vervelend ervaren. Cliënten die het overkomt hebben er dan ook veel voor over om die nare pijn te voorkomen. Het is dan ook aan te raden om de teennagel herhaaldelijk preventief te laten behandelen. Gemiddeld komen zij één maal per 6 tot 8 weken voor een behandeling om pijnvrij te blijven. In combinatie met de verzorgingstips voor thuis lukt dat vaak prima. Benieuwd wat die tips zijn? Je krijgt ze gratis bij het eerste consult bij Medisch Pedicure Didam. Die is online zo gemaakt.